Kielecki Bank Żywności
  • Start
  • KBŻ
    • Rozbudowa KBŻ – Projekty NFOŚiGW
    • Sprawozdania
    • Obowiązek informacyjny
    • Sieć banków w Polsce
  • Pomoc
    • Przekaż żywność
    • Otrzymaj pomoc żywnościową
    • Nie marnuj jedzenia
    • Wesprzyj nas
    • Zbiórki żywności
    • Światowy Dzień Żywności
  • POPŻ
    • POPŻ 2021
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2020
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2019
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2018
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2017
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2016
      • Warsztaty
      • Lista organizacji
      • Efekty
    • POPŻ 2015
      • Warsztaty
    • POPŻ 2014
  • Przetargi
  • Wolontariat
    • Projekty
  • Kontakt

Kielecki Bank Żywności

Światowy Dzień Żywności 16 października

Światowy Dzień Żywności obchodzimy corocznie dnia 16 października. Został on ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.

 

Tematem tegorocznych spotkań są ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców.

Konsekwencją wyrzucania dużej ilości jedzenia jest nasilenie wydzielania metanu do środowiska. Wprowadzając do atmosfery gazy cieplarniane, ogrzewamy ją i inicjujemy uwalnianie naturalnego metanu, co powoduje wzrost temperatury na ziemi. Rocznie z powodu wyrzucania żywności na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. To prawie tyle, ile w tym samym czasie emituje cały przemysł Unii Europejskiej.

W tym roku w Polsce, obchody Światowego Dnia Żywności mają wyjątkowy wymiar ponieważ łączą się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, która tak naprawdę jest częścią jeszcze większego i długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję” finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Działaniem angażującym społeczeństwo wokół tematu niemarnowania żywności żywności będzie „Konkurs EkoSelfie” którego celem jest promocja najciekawszych zdjęć prezentujących aktywność w zakresie propagowania prawidłowych zachowań proekologicznych. W ramach projektu powstał również serwis www.niemarnuje.bankizywnosci.pl

W ramach obchodu Światowego Dnia Żywności Kielecki Bank Żywności przewiduje Dzień Otwarty w Banku Żywności podczas których odbędą się szkolenia kulinarne i zajęcia z niemarnowania żywności. Dodatkowo 17 i 18 października odbędą się szkolenia w świetlicach środowiskowych min. przy parafii św. Józefa, w Oratorium Świętokrzyskim i Świetlicy „Pod Aniołem”.

16 października 2018

Post navigation

Międzynarodowy Dzień Wolontariusza →

KIELECKI BANK ŻYWNOŚCI
ul. Chłopska 20 B
25-720 Kielce
e-mail: kielecki.bz@wp.pl
www.bankzywnosci.kielce.pl

Tel. kontaktowy: 662 654 824

Konto bankowe: ING Bank Śląski
23 1050 1416 1000 0023 2673 3736

BIURO I MAGAZYN
ul. Księdza Piotra Ściegiennego 499
25-116 Kielce

Sąd Rejonowy w Kielcach X Wydział Gospodarczy
KRS: 0000283095
NIP: 959-179-93-17
REGON: 260 184 122

Copyright © 2023 - Kielecki Bank Żywności | OBOWIĄZEK INFORMACYJNY