PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017
EFEKTY PODPROGRAMU 2017
Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
tłuszcze (olej rzepakowy),
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Współpracowaliśmy z 39 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego
Pomoc żywnościowa trafiła do 22 080 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 1 062 tony żywności;
o 96 271 paczek żywnościowych;
o 89 732 posiłków;
W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 192 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 4561 osoby
Rodzaje warsztatów:
Ekonomiczne – 24 spotkań dla 583 uczestników
Żywieniowe – 28 spotkań dla 629 uczestników
Kulinarne – 70 spotkań dla 1668 uczestników
Niemarnowanie żywności – 70 spotkań dla1681 uczestników
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OK