PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017

EFEKTY PODPROGRAMU 2017

  1. Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Współpracowaliśmy z 39 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 22 080 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 1 062 tony żywności;

o 96 271 paczek żywnościowych;

o 89 732 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 192 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 4561 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 24 spotkań dla  583 uczestników
  • Żywieniowe – 28 spotkań dla 629 uczestników
  • Kulinarne – 70 spotkań dla 1668 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 70 spotkań dla1681 uczestników