PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017
EFEKTY PODPROGRAMU 2017
- Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Współpracowaliśmy z 39 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego
- Pomoc żywnościowa trafiła do 22 080 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 1 062 tony żywności;
o 96 271 paczek żywnościowych;
o 89 732 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 192 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 4561 osoby
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 24 spotkań dla 583 uczestników
- Żywieniowe – 28 spotkań dla 629 uczestników
- Kulinarne – 70 spotkań dla 1668 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 70 spotkań dla1681 uczestników
