PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017
EFEKTY PODPROGRAMU 2018
1. Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
3. Współpracowaliśmy z 40 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.
4. Pomoc żywnościowa trafiła do 22 249 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.
5. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 1040 ton żywności
- 82 870 paczek żywnościowych
- 69 606 posiłków
6. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 183 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 3 976 osób.
7. Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 58 spotkań dla 1159 uczestników
- Żywieniowe – 33 spotkań dla 736 uczestników
- Kulinarne – 75 spotkań dla 1724 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 17 spotkań dla 357 uczestników