PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017
Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące bezpłatne artykuły spożywcze:
– warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny
– skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane
– mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający
– mięsne: szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju
– cukier: cukier biały
– tłuszcze: olej rzepakowy
– dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym
Współpracowaliśmy z 45 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 25 051 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.
Wydaliśmy potrzebującym: – 1195 ton żywności – 90 511 paczek żywnościowych – 66 083 posiłki
W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 167 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 3 096 osób.
Rodzaje warsztatów:
Ekonomiczne – 62 spotkań dla 1106 uczestników
Żywieniowe – 5 spotkań dla 120 uczestników
Kulinarne – 47 spotkań dla 956 uczestników
Niemarnowanie żywności – 53 spotkań dla 914 uczestników