Efekty Podprogramu 2019

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

operacyjny

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM2017

EFEKTY PODPROGRAMU 2019

Bank Żywności w Kielcach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

Osoby potrzebujące bezpłatne artykuły spożywcze:

  warzywne i owocowe: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny
– skrobiowe: makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane

– mleczne: mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający  
– mięsne: szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju       
– cukier: cukier biały     
– tłuszcze: olej rzepakowy 
– dania gotowe: gołąbki w sosie pomidorowym

Współpracowaliśmy z 45 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 25 051 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego.

Wydaliśmy potrzebującym:         – 1195 ton żywności         – 90 511 paczek żywnościowych         – 66 083 posiłki

W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 167 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 3 096 osób.

Rodzaje warsztatów:

Ekonomiczne – 62 spotkań dla 1106 uczestników

Żywieniowe – 5 spotkań dla 120 uczestników

Kulinarne – 47 spotkań dla 956 uczestników

Niemarnowanie żywności – 53 spotkań dla 914 uczestników