PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
EFEKTY PODPROGRAMU 2016
- W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką
3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
2. Współpracowaliśmy z 37 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa świętokrzyskiego.
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 20 276 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
990,13976 ton żywności;
80 733 paczek żywnościowych;
100 545 posiłków
5. W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 190 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 3918 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
- Kulinarne – 60 spotkań dla 1240 uczestników;
- Żywieniowo – dietetyczne – 36 spotkań dla 749 uczestników;
- Ekonomiczne – 52 spotkania dla 1055 uczestników;
- Niemarnowanie żywności – 42 spotkania dla 874 uczestników.